Bag kulisserne af Gluten: Hvorfor kan det være skadeligt for dit helbred?

Gluten er ikke gavnligt for alle, fordi det kan forårsage alvorlige bivirkninger hos visse personer. Kroppen kan opfatte det som en gift, hvor det får immunsystemet til at reagere overdrevent. Hvis en glutenfølsom person fortsætter med at spise gluten, skaber det inflammation. Bivirkningerne heraf kan gå fra milde (træthed, oppustethed, skiftende forstoppelse og diarré) til alvorlige (vægttab, fejlernæring, tarmskader), som det ses ved den autoimmune lidelse cøliaki.

Ca. 1% af befolkningen har cøliaki, men omkring 83% af dem er ikke diagnosticerede.

Andre tilstande, der kan kræve begrænset eller ingen gluten i kosten, inkluderer:

  • Glutenintolerance: En intolerance over for gluten med lignende symptomer som set ved cøliaki, men uden de medfølgende forhøjede niveauer af antistoffer og tarmskader.
  • Hvedeallergi: En allergi over for en eller flere af proteinerne (albumin, gluten, gliadin, globulin), der findes i hvede. Symptomer varierer fra milde til alvorlige og kan omfatte kløe i munden eller halsen, nældefeber, kløende øjne, åndenød, kvalme, diarré, kramper og anafylaksi.
  • Dermatitis herpetiformis: Et hududslæt, der skyldes indtagelse af gluten. Det er en autoimmun reaktion, der manifesterer sig som et vedvarende rødt, kløende hududslæt, der kan producere blærer og knopper. 

Hvis du har nogle eller mange af symptomerne beskrevet i artiklen, er det en god idé at konsultere din læge og undersøge dem. Hvis du kan lide denne artikel og fandt den interessant, så del den gerne med andre! Du kan følge os for mere information på @mylocafoods

Kilder:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/gluten/
https://keypublishing.org/jhed/wp-content/uploads/2020/11/11.-Full-paper-Esra-Tuncer.pdf

Indkøbskurv