Gluten er en gruppe proteiner, der findes naturligt i hvede og relaterede kornsorter som byg og rug. De vigtigste proteiner i gluten kaldes glutenin og gliadin. Når hvededej æltes eller blandes, danner gluten en struktur, der giver dejen elasticitet og hjælper med at holde formen på brød og bagværk.
Selvom gluten er almindeligt anvendt i fødevareproduktion og giver mange produkter deres karakteristiske tekstur og form, kan det forårsage problemer for nogle mennesker.
Personer med cøliaki, en autoimmun lidelse, oplever en immunreaktion, når de indtager gluten, hvilket fører til skade på tarmen og absorption af næringsstoffer.
Symptomerne er mangeartede, men de typiske symptomer er afføringsforstyrrelse, lette mavesmerter, diarré, træthed og vægttab. Cøliaki kan være en arvelig sygdom, og sygdommen findes ofte hos type 1 diabetikere og hos patienter med stofskiftesygdomme.
Der er også personer med glutenfølsomhed, hvor indtagelse af gluten kan forårsage ubehagelige symptomer, selvom det ikke fører til den samme immunologiske reaktion som ved cøliaki. Disse mennesker kan følge en glutenfri diæt for at undgå symptomer.
Derfor har vi udviklet hjemmebagte lækre glutenfri produkter som er uden tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.
Fordelen ved at spise vores glutenfri produkter er, at fordøjelsen bliver velfungerende, og du vil være mere energisk, når din tarm ikke er irriteret af gluten.
Kilder:
https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2016/Foedevareallergi/C%C3%B8liaki-og-mad-uden-gluten.ashx