Naviger i madallergier: 6 Praktiske tips til enkel håndtering

At have en madallergi er et meget almindeligt sundhedsproblem, og heldigvis er fødevarevirksomheder og offentligheden mere opmærksomme på emnet og dets risici end nogensinde før. Mennesker med madallergier skal være ekstra forsigtige med de fødevarer, de indtager, for at forhindre allergiske reaktioner og være forberedt på at håndtere dem, hvis de opstår.

Madallergier opstår, når kroppen reagerer på specifikke proteiner, der er til stede i mad. Disse proteiner identificeres fejlagtigt som en trussel af immunsystemet, og denne reaktion kan forårsage forskellige symptomer.

Symptomerne varierer fra milde, som nys, til potentielt livstruende som anafylaksi. I øjeblikket er der ingen behandling for madallergier. Forebyggende foranstaltninger og opmærksomhed er derfor den sikreste måde at håndtere madallergier på.

Her er 6 tips til at håndtere madallergier:

  • 1) Læs altid fødevareemballagemærker

Vær ekstra forsigtig, når du køber produkter uden mærker eller emballage.

  • 2) Pas på krydsforurening.

Tilbered først allergifrie fødevarer og opbevar dem separat og dækket op, rengør alle madlavningsapparater og overflader, og vask grundigt hænderne med vand og sæbe.

  • 3) Lær at genkende dine symptomer.

At kunne identificere tidlige tegn og symptomer på en allergisk reaktion kan være livreddende.

  • 4) Medbring altid din medicin.

Hvis du lider af madallergier, og din læge har ordineret relevant medicin til dig, skal du altid have det med dig og sikre dig, at du ved, hvordan du bruger det korrekt.

  • 5) Tag ikke chancer, og vær opmærksom, når du bliver tilbudt mad eller spiser ude.

Når du spiser ude, skal du informere restaurant personalet om dine allergier. 

  • 6) Kommunikér dine madallergier.

Folk i din nære omgivelser skal være opmærksomme på dine madallergier.

For at opsummere:

Madallergier udgør en stigende trussel for moderne mennesker. Da der endnu ikke er nogen behandling, er undgåelse af fødevarer, som man er allergisk overfor, den sikreste måde at forhindre en reaktion på. Der kan træffes ekstra foranstaltninger for at reducere risikoen for alvorlige komplikationer:

Læs altid fødevaremærker hver gang.

Vær opmærksom på krydsforurening.

Lær at genkende dine tidlige symptomer.

Medbring altid din medicin.

Vær forsigtig, når du spiser ude, og tag ikke chancer med noget, hvis du ikke er sikker på, det er fri for allergener.

Lad din sociale kreds vide om dine madallergier.

Kilder:

https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/hvad-er-fodevareallergi/

https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/allergimad.htm

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/allergi/om-allergi/allergi-hvad-er-det/ https://taenk.dk/forbrugerliv/mad-og-indkoeb/varedeklaration-hvad-skal-der-staa-paa-din-mad

Indkøbskurv