Middelhavskost: Opdag hemmelighederne bag sundhed og nydelse

Middelhavskost er en betegnelse for
kostvanerne i regionerne omkring Middelhavet.

Den moderne vestlige livsstil er travl og intens. Vi har tendens til ikke at spise ordentligt på grund af manglende tid eller fordi vi ikke ved, hvor vigtig vores kost er for vores helbred. Spiser du sundt? Har du nogensinde hørt om Middelhavskosten? Lad os se på, hvorfor denne kost betragtes som en af de bedste i verden, og hvordan du kan følge den!

Der er ingen regler at følge, da det er en livsstil frem for en egentlig diæt. Sæsonvariation, madvariation og foretrukne lokale og friske produkter er nøglen til denne diæt.

Fokus er på at spise plantebaserede fødevarer og sunde fedtstoffer, primært grøntsager, frugter, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø samt fisk og skaldyr. Den er anerkendt af Verdenssundhedsorganisationen som et sundt spisemønster, og det er videnskabeligt bevist, at det kan sænke risikofaktorer for hjertesygdomme, såsom højt kolesteroltal og højt blodtryk, samt fremme et langt liv. 

Det kan hjælpe med vægttab og kan nemt tilpasses som vegetarisk eller glutenfri! Lyder godt, ikke? Men er det let at følge når man har en travl livsstil? Svaret er ja! Tilpas din indkøbsliste og følg lette råd for at opleve sunde og smagfulde spisevaner:

1. Hvad man skal spise hver dag: Nogle fødevarer udgør grundlaget for ethvert måltid i Middelhavskosten. Frugter og grøntsager er et must, og husk generelt, at jo mørkere farve, desto flere antioxidanter indeholder de. Olivenolie er den primære kilde til sunde fedtstoffer. Brug ekstra jomfruolivenolie som erstatning for smør. I kaffe og te er anbefaler man at bruge begrænset sukker. Fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø udgør også en stor del af den daglige kost. MyLoca Foods tilbyder et udvalg af produkter baseret på nødder og frø. Se vores glutenfrie morgenmads- og brødblandinger her!

2. Hvad man skal spise dagligt til ugentligt: Forbrug af skaldyr og fisk anbefales mindst to gange om ugen, da de indeholder sunde fedtstoffer og er en kilde til protein. Moderate portioner af fjerkræ, æg og mejeriprodukter på daglig eller ugentlig basis anbefales, men overdriv det ikke. Et glas rødvin i forbindelse med et måltid kan have positive virkninger på vores generelle sundhed, takket være dets antioxidanter samt antiinflammatoriske og lipidregulerende virkninger. Følg dog myndighedernes anbefalinger for indtag af alkohol. 

3. Hvad man skal spise ugentligt til månedligt: Enhver kilde til mættet fedt skal indtages sjældnere end andre fødevarekategorier. Rødt kød og søde sager er øverst på Middelhavskostpyramiden. De negative virkninger af disse produkter overstiger normalt sundhedsmæssige fordele, men det er fint at indtage dem med måde.

4. Hvilke fødevarer man skal undgå: Forarbejdede og ultraprocesserede fødevarer frarådes. Disse produkter indeholder raffinerede kulhydrater og forskellige former for tilsætningsstoffer som unaturlige sødestoffer og farvestoffer. Vores kroppe kan slet ikke drage fordel af disse ingredienser, og de kan være skadelige, når de indtages i store mængder og/eller på lang sigt. Alt i alt omfavner Middelhavskosten friske ingredienser!

5. Vær fysisk aktiv og social: I Middelhavskulturer er mad ikke bare et måltid. Folk samles og nyder måltider sammen. De interagerer med hinanden og har en dyb respekt for mad. Det indebærer også at være fysisk aktiv, og drikke rigeligt vand hver dag. Det handler ikke nødvendigvis om, hvor mange gram mad du spiser, eller hvor mange kilometer du løber hver dag. Det handler om at gøre denne livsstil til en del af din filosofi omkring mad og livet selv.

Middelhavskosten betragtes som en af de bedste diæter i verden. Den er nem at følge, fuld af friskhed og smag og kan styrke dit helbred på mange måder.

Opsummering:

Ændr din tilgang til mad og liv og følg disse tips for at gøre din livsstil sundere:

  1. Spis frugter, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø hver dag.
  2. Spis fisk og skaldyr mindst to gange om ugen og moderate portioner af fjerkræ, æg og mejeriprodukter på daglig eller ugentlig basis. 
  3. Spis begrænset rødt kød og søde sager på ugentlig til månedlig basis.
  1. Undgå forarbejdede og ultraprocesserede fødevarer.
  2. Drik vand og vær fysisk aktiv og social.

Kilder:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/tarmens-mikrobiom-et-samfund-i-kroppen-vi-ikke-kan-leve-uden/

https://vidensraad.dk/sites/default/files/node/field_report_download/nordisk_kost_sundhed_og_sygdom_vidensraad_for_forebyggelse_0.pdf

https://netdoktor.dk/sunderaad/fakta/antioxidant.htm

https://olivoteque.com/om-olivenolie/5-alt-om-polyfenoler-og-antioxidanter-i-olivenolie

Indkøbskurv